Vertrouwenspersonen komen voor binnen een bedrijf, sportvereniging of school. De medewerker heeft hier dan een speciale cursus Vertrouwenspersoon voor gevolgd. In het dagelijkse leven zijn de vertrouwenspersonen van mensen met problemen meestal vrienden die het niet erg vinden een probleem aan te horen en oplossingsgericht met een vriend/vriendin mee te denken en deze te helpen of bij te staan. Als u als vertrouwenspersoon wordt aangesteld binnen een organisatie, ligt dat wel een stuk gevoeliger en moet u stevig in uw schoenen kunnen staan en objectief kunnen kijken naar een probleem. Als beginnend vertrouwenspersoon zit je met veel vragen. Wat is de taak van de vertrouwenspersoon? Hoe kan ik op de juiste wijze een goed gesprek voeren waarin ik ook de juiste vragen kan stellen. Waar doe ik goed aan en wat doe ik niet. Tijdens deze driedaagse cursus krijgt u les van een trainer die in het dagelijks werk werkzaam is als coach en Mediator.

Als vertrouwenspersoon biedt u collega’s of uw meerdere een luisterend oor en denkt mee over hoe de situatie het beste aangepakt kan worden. Ook wilt u natuurlijk goed op de hoogte zijn van hoe u de vertrouwensrol binnen de organisatie het beste kunt inbedden. Tijdens deze cursus doet u tevens een dagdeel onderzoek naar praktijkvoorbeelden met behulp van een trainingsacteur. Na het volgen van deze training kunt u medewerkers die een beroep op u doen opvangen, bijstaan en van advies voorzien. En weet u welke beleidsmatige routes er binnen de organisatie gevolgd moeten worden om zo goed mogelijk te kunnen beschermen tegen eventuele gevolgen van ongewenst gedrag. Daarnaast heeft u duidelijk zicht op uw rol, taak en positie binnen de organisatie als vertrouwenspersoon.

Voor wie?
Deze module wordt aanbevolen voor medewerkers die als vertrouwenspersoon worden aangesteld binnen een organisatie en daardoor extra kennis nodig hebben om hun rol als vertrouwenspersoon goed uit te kunnen voeren. Echter is dit ook een zeer geschikte cursus voor vertrouwenspersonen die hun kennis willen opfrissen.

Inhoud

  • Uw rechten, plichten en bevoegdheden als vertrouwenspersoon.
  • Taak, beroepshouding, do’s en dont’s in die passend zijn voor u in de rol van de vertrouwenspersoon binnen uw organisatie.
  • Opvangen van een collega/meerdere.
  • Uw collega/lid van de vereniging bijstaan, adviseren in het maken van keuzes en het bieden van nazorg.
  • Hoe u om kunt gaan met klachten en wanneer u iemand moet doorverwijzen.
  • Uw rol en positie als vertrouwenspersoon.
  • Beleidsmatige handvatten om collega’s zo goed mogelijk te beschermen tegen eventuele gevolgen.
  • Onpartijdige ondersteuning bieden bij conflicten, pesten, seksuele intimidatie en discriminatie.
  • Cases uitwerken waarbij gebruik wordt gemaakt van een trainingsacteur.
  • Eventuele van tevoren ingezonden praktijkvoorbeelden bespreekbaar maken.

Cursusduur
3 lesdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur, welke plaatsvinden in één week.

Startdata 2020
Wilt u weten wanneer u de cursus Vertrouwenspersoon in uw regio kunt volgen? Bekijk dan onze jaarplanning of bel 085-0021500. 

 

Aantal deelnemers
Maximaal 6 cursisten

Kosten
€ 1.095,- p.p. exclusief 21% BTW. Inclusief drie keer lunch, certificaat en lesmaterialen.

Leslocaties

Aanmelden? 
Stuur een e-mail naar info@ocetc.nl met daarin uw bedrijfsgegevens, uw geslacht, uw initialen, achternaam,  geb.dd. en woonplaats. Of bel naar 085-0021500.