Vertrouwenspersonen komen voor binnen een bedrijf, sportvereniging of school. De medewerker heeft hier dan een speciale cursus Vertrouwenspersoon voor gevolgd. In het dagelijkse leven zijn de vertrouwenspersonen van mensen met problemen meestal vrienden die het niet erg vinden een probleem aan te horen en oplossingsgericht met een vriend/vriendin mee te denken en deze te helpen of bij te staan. Als u als vertrouwenspersoon wordt aangesteld binnen een organisatie, ligt dat wel een stuk gevoeliger en moet u stevig in uw schoenen kunnen staan en objectief kunnen kijken naar een probleem. Als beginnend vertrouwenspersoon zit je met veel vragen. Wat is de taak van de vertrouwenspersoon? Hoe kan ik op de juiste wijze een goed gesprek voeren waarin ik ook de juiste vragen kan stellen. Waar doe ik goed aan en wat doe ik niet. Tijdens deze driedaagse cursus krijgt u les van een trainer die in het dagelijks werk werkzaam is als coach en Mediator.

Als vertrouwenspersoon biedt u collega’s of uw meerdere een luisterend oor en denkt mee over hoe de situatie het beste aangepakt kan worden. Ook wilt u natuurlijk goed op de hoogte zijn van hoe u de vertrouwensrol binnen de organisatie het beste kunt inbedden. Tijdens deze cursus doet u tevens een dagdeel onderzoek naar praktijkvoorbeelden met behulp van een trainingsacteur. Na het volgen van deze training kunt u medewerkers die een beroep op u doen opvangen, bijstaan en van advies voorzien. En weet u welke beleidsmatige routes er binnen de organisatie gevolgd moeten worden om zo goed mogelijk te kunnen beschermen tegen eventuele gevolgen van ongewenst gedrag. Daarnaast heeft u duidelijk zicht op uw rol, taak en positie binnen de organisatie als vertrouwenspersoon.

Voor wie

Deze module wordt aanbevolen voor medewerkers die als vertrouwenspersoon worden aangesteld binnen een organisatie en daardoor extra kennis nodig hebben om hun rol als vertrouwenspersoon goed uit te kunnen voeren. Echter is dit ook een zeer geschikte cursus voor vertrouwenspersonen die hun kennis willen opfrissen.

Inhoud
  • uw rechten, plichten en bevoegdheden als vertrouwenspersoon.
  • Taak, beroepshouding, do’s en dont’s in die passend zijn voor u in de rol van de vertrouwenspersoon binnen uw organisatie.
  • Opvangen van een collega/meerdere.
  • Uw collega/lid van de vereniging bijstaan, adviseren in het maken van keuzes en het bieden van nazorg.
  • Hoe u om kunt gaan met klachten en wanneer u iemand moet doorverwijzen.
  • Uw rol en positie als vertrouwenspersoon.
  • Beleidsmatige handvatten om collega’s zo goed mogelijk te beschermen tegen eventuele gevolgen.
  • Onpartijdige ondersteuning bieden bij conflicten, pesten, seksuele intimidatie en discriminatie.
  • Cases uitwerken waarbij gebruik wordt gemaakt van een trainingsacteur.
  • Eventuele van tevoren ingezonden praktijkvoorbeelden bespreekbaar maken.
Cursusduur

3 lesdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur, welke plaatsvinden in één week.

Startdata 2018

Stellendam: maandag 19, donderdag 22 en vrijdag 23 november 2018
Zoetermeer: maandag 26, donderdag 29 en vrijdag 30 november 2018
Stellendam: maandag 17, donderdag 20 en vrijdag 21 december 2018
Zoetermeer: maandag 21, donderdag 24 en vrijdag 25 januari 2019
Stellendam: maandag 25, donderdag 28 februari en vrijdag 1 maart 2019

Aantal deelnemers

Maximaal 5 cursisten

Kosten

€ 1.095,- p.p. inclusief drie keer lunch, certificaat en lesmaterialen.
Deze kosten zijn vrijgesteld van B.T.W.

Leslocaties

Dordrecht, Stellendam en Zoetermeer.

Ik wil graag informatie ontvangenIk wil me direct inschrijvenIk wil graag gebeld worden

Kies hier uw startdatum en cursuslocatie:

De heerMevrouw

Ik heb recht op 14 dagen bedenktijd, mits de cursus binnen 14 dagen is.Ik kies ervoor om de 14 dagen bedenktijd te laten vallen.