U kunt bij ons deelnemen aan uw Alfabetisering, A0, A1, A2, B1 of B2-cursus als uw lening is goedgekeurd door DUO of de gemeente voor u toestemming heeft verleend om les bij ons te volgen. Is uw DUO lening nog niet goedgekeurd, dan moet u wachten. De aanvraag duurt ongeveer 6 weken.

Heeft u nog geen goedkeuring maar wilt u wel starten.  Dan moet u het lesgeld en het lesboek zelf vooruit betalen per pin. U kunt niet contact betalen alleen per pin. Het betaalde geld krijgt u later weer terug als uw DUO lening is goedgekeurd en de factuur voor die periode door DUO aan ons betaald. Als de lening wordt afgewezen, dan kunt u het geld niet bij ons terugvragen. Heeft u geen recht op de DUO-lening dan is het verstandig goed na te vragen of de gemeente u kan helpen voordat u zich bij ons inschrijft.

Nogmaals: Als de lening is goedgekeurd door DUO sturen wij uw factuur voor de lessen die u zelf al heeft betaald voor u naar DUO. Zodra DUO het geld aan ons heeft betaald krijgt u het ook weer van ons teruggestort op uw bankrekening (contant is niet mogelijk).

Ons uurtarief is sinds 1 maart 2023 € 12,50 per uur.

Bent u asielmigrant, dan hoeft u de lening niet terug te betalen als u binnen 3 jaar voor uw inburgeringscursus slaagt. Ook een gezinsmigrant van een statushouder of kind van een Asielmigrant hoeft de lening niet terug te betalen,  zolang de partner nog statushouder is. Ook voor de partner die later is gekomen geldt dat u binnen drie jaar moet inburgeren om een boete te voorkomen.

Onze Alfabetiseringscursus
Ons motto is altijd “leren met plezier”. Dit geldt ook voor de cursus Alfabetisering. Tijdens deze cursus Alfabetisering is het belangrijk dat u op een plezierige wijze de basis beginselen leert van het alfabet, de grammatica en spelling. Nederlands spreken en luisteren zijn een belangrijk onderdeel van deze cursus. Er wordt gebruik dan ook gebruik gemaakt van zowel klassikale lessen als een ondersteunende e-learningmodule, zodat u op een spelende wijze het beste eindresultaat kunt behalen.

Doelgroep
De cursus Alfabetisering is bedoeld voor volwassenen cursisten van buitenlandse herkomst, die nog niet of nauwelijks kunnen lezen en schrijven, of die in hun eigen taal een alfabet gebruiken (denk hierbij bijvoorbeeld aan de Arabische taal). Niet alleen de leestekens zijn anders maar ook de klanken van de leestekens zijn anders. Als deze basis goed wordt geoefend en de basis goed wordt aangeleerd zal de overstap naar een A1 voor u een stuk gemakkelijker worden.

Studievorm (deeltijd)
Deeltijd, voor A1 of A2 is gemiddeld 20 weken, 3 x per week klassikale lessen van 3 uur. Dat betekent 180 lesuren als u ook werkelijk tijd investeert voor het maken van uw huiswerk.
U kunt starten om 9.00 – uur tot 12.15 uur en van 13.00 uur tot 16.15 uur. U kiest bij uw inschrijving de groep waaraan u deel wenst te nemen……..de ochtend of de middag.

Leslocaties
Ridderkerk Centrum (t.o. Dirk van den Broek/Gamma) Rotterdam Ommoord tegenover Dirk van den Broek en in Dordrecht in de wijk Wielwijk in het SSF-gebouw.

Meekijken
Kan ik meekijken met een les? Ja natuurlijk. U kunt altijd 1 x gratis met een bestaande klas meekijken als de intake heeft plaats gevonden.

Startdata
U kunt zich het hele jaar aanmelden voor onze Inburgeringscursussen:

Cursusgeld

Cursus Prijs inclusief lesmaterialen
KNM 10 dagdelen a 3 uur les = 30  x 12,50 + 40,00 voor uw lesboek en e-learning
(Inclusief lesboek + e-learning en exclusief examenkosten) +
 €                                415,00

ONA =
10,5 cursusdag a 6 uur = 64 uur x 12,50 + 50,- voor uw lesboek en e-learning
(inclusief lesboek en E-learning) examen is niet meer van toepassing als u 64 uur les ONA heeft gevolgd.
 €                                 850,00
Analfabeet afhankelijk van het leervermogen 180 tot 240 lesuren.
bij 180 uur x 12,50 = 2.250,-
bij 240 uur x 12,50 = 3.000,-
(inclusief lesmateriaal)
€                          2.250,- tot 3.000,-

A1 niveau  =
20 weken x 3 dagdelen = 180 uur x 12,50
(inclusief lesboek + E-learning en exlusief examenkosten) 20 weken is exclusief vakantietijd
 €                              2.320,00

A2 niveau =
20 weken x 3 dagdelen = 180 uur x 12,50
(inclusief lesboek + E-learning en exlusief examenkosten) 20 weken is exclusief vakantietijd
 €                              2.320,00

B1-1 + B1-2
= 260 uur x 12,50
(inclusief lesboek + E-learning en exlusief examenkosten)
 €                              3.400,00

NT2 B2 =
20 weken x 3 dagdelen = 180 uur x 1
(inclusief lesboek + E-learning en exlusief examenkosten)
 €                              2.320,00

Priveles
= 55,- Euro per uur bij minimaal 30 lesuren. (exclusief lesmaterialen en examenkosten)

Onderwijsbenodigdheden
U dient thuis zelf over een computer of laptop te beschikken voor het maken van uw huiswerk en oefeningen. Indien nodig kunnen wij altijd samen met u kijken of er een mogelijkheid voor een computer/laptop vanuit de gemeente of een fonds is. Zodat u ook thuis goed kunt oefenen met uw Nederlandse les. Let op! Opleidingscentrum ETC geeft geen laptop cadeau. U kunt hiervoor wel vaak het tegoed op uw Rotterdampas, Ridderkerkpas of Dordtpas gebruiken.

Aanmeldprocedure
U kunt een e-mail sturen naar info@ocetc.nl of bellen naar 085-0021500.  Wij plannen samen met u een afspraak in voor het intakegesprek. Als u wilt deelnemen aan de cursus wordt direct de scholingsovereenkomst ingevuld en naar DUO gestuurd. Ook DUO en Blik op Werk keurmerk zijn daardoor op de hoogte dat u bent ingeschreven voor uw inburgeringscursus volgens de oude regeling voor 2021,  de Z-route of de B1-route

Vervolgmogelijkheden
Voorafgaand aan uw eerste cursusdag hebben wij al besproken wat uw leerdoel is. Na afronding van de alfabetisering kunt u direct doorstromen naar het volgende niveau als dit tot uw leerdoel behoort. Wanneer u wilt inburgeren dient u maximale inspanning te verrichten om minimaal tot het A2 niveau te komen. Wanneer u wenst te werken zullen veel werkgever als eis hebben dat u het B1 diploma moet halen. Het B1-niveau biedt u ook de beste kansen op de arbeidsmarkt.

Overige informatie
U krijgt bij de alfabetiseringscursussen les in kleine groepen van maximaal 12 cursisten. Groepen tot maximaal 20 personen zijn geoorloofd door het Blik op werk keurmerk, echter heeft dit niet direct onze voorkeur. Wij gaan voor maximaal 14 tot 15 cursisten.