B1-route
Heeft u van uw gemeente gehoord dat u de B1-route moet volgen? Dan betekent dit dat u 3 taalniveaus moet halen. Het gaat dan om A1, A2 en het B1-niveau. Heeft u een proefles bij ons gevolgd? En besloten dat u bij ons taallessen komt volgen, dan doen wij eerst een test met u om te kijken  op welk niveau u kunt beginnen. Daarna start u met uw A1, A2 of B1 lessen.

KNM en vrijwilligerswerk
Tijdens de B1-route is het de bedoeling dat u ook een KNM-examen doet. Ook zal u vanaf taalniveau A2 (ongeveer vanaf thema 4) starten met vrijwilligerswerk of een echte baan zoeken. Dit zodat u op uw werk kunt oefenen met het spreken. U kunt dan meedoen in de Nederlandse maatschappij. Daar leert u veel van en het is ook nog eens leuk want u leert dan nieuwe mensen kennen.

De B1-lessen vinden over het algemeen 2 x per week plaats. Wij merken wel dat veel cursisten uit de B1-klassen al werken. Soms willen ze liever 2 x per week les, omdat 3 x per week moeilijk is te combineren. Werken en leren zorgt ervoor dat u sneller deel kunt nemen aan de Nederlandse Maatschappij. U leert veel mensen kennen en u kunt ook lekker oefenen met het spreken van de Nederlandse taal op uw werk of vrijwilligerswerk. U zal merken hoe leuk het is om deel te nemen aan de Nederlandse maatschappij.

Moet ik zelf betalen? 
Bent u als vluchteling naar Nederland gekomen en heeft u eerst in een AZC gewoond? Dan hoeft u het lesgeld niet terug te betalen. Let op! Dit betekend dat u wel op tijd klaar moet zijn met uw taallessen. Is uw man statushouder en bent u vanuit uw land naar Nederland gekomen om bij uw man te gaan wonen? Ook dan hoeft u vaak het lesgeld niet terug te betalen. U bent uw man namelijk achterna gereisd vanwege de omstandigheden in uw land. Is uw man Nederlander en komt u vanuit uw land bij uw man wonen? Dan moet u helaas wel zelf het lesgeld betalen. U kunt in alle drie de gevallen wel een lening aanvragen bij DUO. Heeft uw man een hele goede baan, dan kan het zijn dat DUO maar een deel van het lesgeld wil lenen.

NIveautest
Heeft u al een test gedaan bij de gemeente dan is dit vaak een leerbaarheidstoets. Met de leerbaarheidstoets kijkt men of het voor u haalbaar kan zijn om de B1-route te volgen. Het kan ook zijn dat u bij een andere taalschool al een taaltest heeft gedaan. Neemt u alstublieft in beide gevallen uw testuitslagen mee naar het intakegesprek. Dit scheelt u veel tijd, want anders moet u nogmaals een toets bij ons maken.

Aantal cursisten in de klas
Wij hebben maximaal 15 cursisten in de klas. Dit doen wij om de kwaliteit te garanderen. Echter heeft men vanuit de AZC locaties lang moeten wachten met het uitplaatsen van statushouders. Waardoor het nu ineens heel druk kan worden. Als wij merken dat wij toch meer dan 16 cursisten in een klas moeten zetten van hetzelfde taal niveau, dan komt er automatisch een klasse assistent bij. Zo krijgt iedereen toch de juiste aandacht. Blik op Werk heeft toestemming gegeven om maximaal 25 cursisten in een klas te plaatsen. Wij zullen dit alleen doen met een 2e docent erbij en als het echt nodig is. Wij doen dit liever niet!

Cursusgeld

Cursus Prijs inclusief lesmaterialen
KNM 10 dagdelen a 3 uur les = 30  x 12,50 + 40,00 voor uw lesboek en e-learning
(Inclusief lesboek + e-learning en exclusief examenkosten) +
 €     415,00

ONA =
10,5 cursusdag a 6 uur = 64 uur x 12,50 + 50,- voor uw lesboek en e-learning
(inclusief lesboek en E-learning) examen is niet meer van toepassing als u 64 uur les ONA heeft gevolgd.
 €     850,00
Analfabeet afhankelijk van het leervermogen 180 tot 240 lesuren.
bij 180 uur x 12,50 = 2.250,-
bij 240 uur x 12,50 = 3.000,-
€    2.250,- tot 3.000,-

A1 niveau  =
20 weken x 3 dagdelen = 180 uur x 12,50
Lesmateriaal € 72,50 boek + e-learning.
 €  2.320,00

A2 niveau =
20 weken x 3 dagdelen = 180 uur x 12,50
(inclusief lesboek + E-learning en exlusief examenkosten) 20 weken is exclusief vakantietijd
 €  2.320,00

B1-1 + B1-2
= 260 uur x 12,50 afhankelijk van het lestempo van de klas.
(inclusief lesboek + E-learning en exlusief examenkosten)
€   3.400,00
                            2.320,00

Priveles
= 65,- Euro per uur. Wij sluiten een contract met u af van minimaal 30 lesuren. De kosten zijn exclusief lesmateriaal.

Aanmeldprocedure
U kunt een e-mail sturen naar info@ocetc.nl of bellen naar 085-0021500.  Wij plannen samen met u een afspraak in voor het intakegesprek. Als u wilt deelnemen aan de cursus wordt direct het cursuscontract opgesteld en uw gegevens naar DUO gestuurd.

Overige informatie
Bent u analfabeet (u kunt niet lezen of schrijven in uw eigen taal) dan kan er vaak extra tijd worden gevraagd bij DUO voor het halen van uw taallessen. Let op! In de tijd van Corona gaf DUO vaak vrijstelling voor de taallessen als u 600 lesuren had gevolgd. Sinds Corona voorbij is hanteert DUO strengere regels.